Moje oblíbené receptíky
Pochoutky
Zapékané těstoviny s houbami
200 g syrových těstovin (kolínka, vřetena, mušličky apod.), 200-250 g žampiónů nebo čerstvých hub, tuk na podušení hub, 1 lžička mletého kmínu, 3 stroužky česneku, sůl, zelená petrželka nebo zelená nať od česneku, pažitka, libeček apod.
Těstoviny uvaříme podle návodu na sáčku, slijeme je do síta a rychle propláchneme tekoucí studenou vodou. Houby s kmínem podusíme na tuku na pánvičce (nebo přímo v kastrolu, kde budeme vše zapékat), a přelijeme do zapékacího nádobí vytřeného tukem. Nasypeme uvařená kolínka, přidáme česnek, osolíme, dáme nasekané zelené natě a vše spolu řádně promícháme. Připravené k zapékání ještě pokapeme na povrchu tukem a dáme zapéci do trouby na 20 minut. Kdo chce ještě vylepšit, přidá krátce před dopečením nastrouhaný sýr.
Francouzké brambory s kysaným zelím
Syrové oškrábané brambory nakrájíme na kolečka silná zhruba 1/2cm. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, oloupaný salám nastrouháme či nakrájíme na nudličky a z kysaného zelí vymačkáme šťávu (vodu). Do vymazaného pekáčku klademe těsně k sobě kolečka syrových brambor, lehce je osolíme a opepříme. Poklademe vrstvičkou kysaného zelí, nastrouhaným nebo nakrájeným salámem a nakonec dáme na tyto vrstvy kolečka cibule. Takto všechny vrstvy opakujeme a končíme vrstvou plátků brambor, kterou opět lehce osolíme a opepříme. Vše zalijeme šlehačkou a dáme do vyhřáté trouby na stupeň 180° a pečeme celkem asi hodinu.
Domácí pizza ze špaget a rajčat
Dříve než vložíme špagety do osolené vařící vody, dáme do ní 1 lžíci oleje (špagety se nám nebudou slepovat). Po uvaření necháme špagety v sítu, přes které jsme je cedili, okapat a poté je rovnoměrně rozložíme na vymaštěný plech. posypeme nadrobno nakrájeným salámem, na něj a špagety rozložíme na kolečka nakrájená rajčata hustě vedle sebe. Česnek nakrájíme na plátky a vše jím posypeme. Dále osolíme, opepříme, přidáme v prstech promnutou majoránku a tymián, lehce zakapeme kečupem a hustě posypeme strouhaným sýrem a zapékáme v troubě.
Zapečené špagety na asijský způsob
400-500 g co nejtenčích špaget, 2 kuřecí prsa, 6-8 žampionů nebo 1 tácek hlívy ústřičné (může být i obojí dohromady), 2 menší pórky, 1 paprika, 1 menší cibule, 3 až 4 stroužky česneku, špetička chilli koření, špetka kari koření, 1 kostka masoxu, 1-2 lžíce sójové omáčky, 150-200 g nastrouhaného sýra, sůl.
Špagety uvaříme podle návodu na sáčku, ale nesmíme je rozvařit, a do vody, ve které je vaříme, přidáme masox. Po uvaření je vlijeme do síta a rychle propláchneme tekoucí studenou vodou, necháme je okapat a poté je nadrobno rozsekáme. Zapékací misku (remosku) vymažeme máslem a špagety zde rozestřeme. Kuřecí prsa nakrájíme na menší kostičky a osmažíme je na tuku dozlatova spolu s chilli a lehce je osolíme. Po jejich osmažení přidáme na kolečka nakrájený a ještě na kroužky rozebraný pórek (jeho spodní bílé části), papriku nakrájenou na kostičky, cibuli nakrájenou na tenká kolečka a česnek nakrájený na tenké plátky. Krátce podusíme a vše přidáme ke špagetám. Hlívu ústřičnou nebo žampióny běžně podusíme jako houby na smaženici, zasypeme kari kořením, promícháme a také přidáme ke špagetám. Zakapeme sójovou omáčkou, můžeme přidat nasekanou zelenou petrželku, znovu promícháme se špagetami a dáme zapéct do horké trouby asi na 15-20 minut. Podáváme na čínském zelí (hlávkovém salátu) posypané stouhaným sýrem a ozdobené kouskem papriky.
Ďábelské kuličky
400g mletého drůbežího masa, 1 lžíce hrubé mouky, 2-3 lžíce strouhanky, 1 vejce, jemně usekaná feferonka, 2 stroužky česneku, sůl, bílý pepř, oregano.
Základní suroviny vložíme do misky a vypracujeme z nich tužší směs, kterou dochutíme solí, pepřem a oreganem. Vytvarujeme kuličky, které zvolna smažíme na rozehřátém oleji. Podáváme s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.
Houbové rizoto
V kastrole na lžíci rozehřátého másla zpěňte nasekanou cibuli, přidejte 250 g na plátky nakrájených hub, 250 g dobře propláchnuté a odkapané rýže, 100 g na kostičky nakrájené mrkve a 100 g hrášku. Osolte, opepřete a promchejte. Zalijte zeleninovým vývarem, zvolna poduste doměkka a podle potřeby přilévejte vývar a míchejte. Rizoto posypte nastrouhaným sýrem.
Palačinky plněné zeleninou
Rozšlehejte 300 ml mléka se 120 g hladké mouky, špetkou soli a vejcem. Těsto nechte 10 minut stát, pak upečte jednotlivé palačinky. Na 2 lžících olivového oleje lehce opečte nakrájený pórek a 2 červené, na proužky nakrájené papriky. Vmícháme 250 g sterilované kukuřice. Přidejte sůl, pepř, špetku chilli koření, trochu jemně nasekané zelené petrželky a oregana. Duste, dokud se tekutina neodpaří. Vmíchejte 4 lžíce sladkého nebo pálivého kečupu. Směsí naplňte palačinky, naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem, posypte 100 g nastrouhaného eidamu a krátce zapečte pod grilem nebo v troubě.
Kytice z buřtů
Z jedné strany nařízněte do poloviny tři až čtyřikrát malé špekáčky, napíchejte je pevnou stranou na tlustší špejle nebo klacíky a zapíchejte je do patky chleba. Nakrojenou část potřete olejem a posypte grilovacím kořením. Vložte je do trouby s horním ohřevem nebo gril a upečte. Ozdobte ještě kousky rajčat, okurek a hlávkovým salátem.
Buřtový ježek
Delší špekáčky podélně třikrát nakrojte a příčně nakrájejte do kostiček. Dřevěnou špejlí připevněte na chléb a upečte. Podávejte s hořčicí, kečupem a chlebem.
Zapékané cukety s lilkem
Omyjte a osušte cca 300 g lilku a 300 g cuket, nakrájejte je na plátky, důkladně osolte a nechte asi hodinu vypotit. Zeleninu opláchněte od soli, osušte, posypte pepřem a nasekanou bazalkou. Zapékací mísu vytřete máslem, naplňte střídavě ve vrstvách zeleninou, na kolečka nakrájenými 4 rajčaty a 200 g na plátky nakrájené mozzarelly. Rozšlehejte 3 vejce se 3 lžícemi smetany, nalijte do zapékací mísy, vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte 30 - 40 minut.
Zapečené kuřecí maso
500 g brambor, sůl, 500 g kuřecích řízků, 2 lžíce oleje, 2 cibule, 1 červená feferonka, 1 stroužek česneku, 200 g zakysané smetany, 100 ml mléka, 2 vejce, pepř, špetka majoránky a rozmarýnu, máslo na vymazání mísy, 600 g kostek tykve (steril.), čerstvé bylinky na ozdobu.
Brambory omyjeme a ve slupce je vaříme asi 10 min. v osolené vodě. Scedíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Kuřecí řízky nakrájíme na kostky velikosti soust. Opékáme je na rozpáleném oleji zhruba 1 min. Troubu předehřejeme na 200°C. Cibuli nadrobno pokrájíme. Feferonku očistíme, rozpůlíme, vyřízneme semeník, lusk omyjeme a spolu s oloupaným česnekem posekáme. Vejce rozšleháme v mléce a zakysané smetaně, osolíme, opepříme vmícháme majoránku, rozmarýn, cibuli, feferonku a česnek. Sterilovanou tykev necháme okapat. Zapékací formu vymažeme tukem a střídavě (ve vrstvách) klademe plátky brambor, kostky tykve a masa. Přelijeme vaječnou směsí a zapékáme 35 - 40 min. Ozdobíme bylinkami.
Jednoduché pikantní placičky
500 g vepřového masa (plecka, kýta), 1 cibule, 4 vejce, 1 lžička soli, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička pálivé papriky (chilli), podle chuti worcestr, 2 lžíce solamylu, olej na smažení.
Maso rozkrájíme na hodně drobno, přidáme vyjmenované suroviny a dobře promícháme a do druhého dne necháme v lednici uležet. Pak tvoříme placičky, které z obou stran pečeme na oleji. Příloha: vařené brambory nebo smažené hranolky, tatarská omáčka.
Pikantní pečené rybí filé
4 porce rybího filé, sůl, mletá sladká i pálivá paprika, hladká mouka, 2 malá vejce, 2 rajčata, 4 plátky sýra, tuk na opečení.
Porce rybího filé osolíme, obalíme v paprice, potom v mouce, namočíme v rozšlehaných vejcích a opečeme po obou stranách na rozehřátém tuku. Pokryjeme plátky rajčat, potom plátky sýra a nádobu zakryjeme pokličkou. Dusíme, až se sýr roztaví. Posypeme paprikou a podáváme. Vhodná příloha jsou vařené brambory a zeleninová salát.
Dobře naložený Pepa
2 a více Sedlčanských Hermelínů, 2 cibule, grilovací koření, naložené papriky, 4 stroužky česneku, tabasco, olej.
V oleji rozmícháme grilovací koření. Hermelíny podélně rozkrojíme a potřeme česnekem. Cibuli nadrobno nasekáme a rozdělíme na 5 dílů. Na dno sklenice rozložíme díl cibule a nakrájenou naloženou papriku, na papriku položíme sýr a zakápneme tabascem. Na Hermelín dáme další díl cibule a papriky, takto vrstvíme střídavě sýr, cibuli a papriky. Nezapomeňte vždy Hermelín zakápnout tabascem. Nakonec vše zalijeme olejem s rozpuštěným grilovacím kořením. Sklenici zakryjeme a uložíme na 5 dní do chladu.
Rajčatový koláč
1 balíček listového těsta, 600 g rajčat, 3 vejce, 5 lžic sladké smetany, sůl, pepř, 100 g pórku, 2 lžíce rozpuštěného másla, 100 g strouhaného sýra, petrželka.
Listové těsto rozválíme na vále na placku, vložíme do vymaštěné koláčové formy. Prsty vytvarujeme vyšší okraje koláče, aby nám při pečení nevytékala šťáva. Rajčata oloupeme a nadrobno nakrájíme. Pórek omyjeme, najemno nakrájíme a přidáme k rajčatům. Rajčaty a pórkem poklademe koláč a zalijeme zálivkou, kterou připravíme tak, že vejce rozšleháme, osolíme, trochu opepříme a přidáme smetanu a rozpuštěné máslo. Nakonec koláč posypeme strouhaným sýrem, jemně nasekanou petrželkou, vložíme do trouby a v horké troubě půl hodiny pečeme. Pokud se sýr na povrchu příliš připaluje, pokryjeme koláč kouskem alobalu. Koláč podáváme teplý.
Koktejly
Medový měsíc
4 cl citronové šťávy, 6 cl pomerančové šťávy, 6 cl jablečné šťávy, 2 lžíce medu, 4 kostky ledu, 1 malé jablko.
Do mixéru dáme dobře vychlazenou citronovou, pomerančovou a jablečnou šťávu, přidáme med a asi 10 sekund mixujeme. Do sklenice vložíme kostky ledu a zalijeme drinkem. Jablko nakrojíme do poloviny a upevníme ho na okraj sklenice. Podáváme se slámkou.
Jahodový sen
4 jahody, 1 cl jahodového sirupu, 2 cl kokos. sirupu, 50 ml smetany, 150 ml ananas. šťávy, 1/4 citronu, 1 lžíce strouhaného kokosu, 4 kostky ledu.
Jahody, oba sirupy, smetanu a ananasovou šťávu dáme do mixéru. Asi 15 sekund mixujeme. Okraj sklenice potřeme citronem a ponoříme do strouhaného kokosu. Do sklenice vložíme ledové kostky, zalijeme koktejlem a okraj ozdobíme jahodou.
Meruňkový flip
4 kostky ledu, 2 cl limetového sirupu, 1 velmi čerstvý žloutek, 2 cl smetany, 10 cl meruňkového nektaru, 1 kousek meruňky.
Ledové kostky dáme do šejkru, přidáme limetový sirup, žloutek, smetanu a meruňkový nektar. Asi 15 sekund silně protřepáváme. Směs přelijeme do sklenice přes barové sítko, okraj sklenice ozdobíme kouskem meruňky.
Modrá laguna
8 kostek ledu, 2 cl modrého curacao sirupu, 2 cl citronové šťávy, 8 cl pomerančové šťávy, 4 cl banánového nektaru, 1/4 citronu, 1 lžíce ml. mandlí, 1 plátek karamboly, 1 koktej. třešně.
Do šejkru dáme 4 kostky ledu, přidáme všechny tekutiny a silně asi 15 sekund protřepáváme. Okraj sklenice potřeme citronem a obalíme v mandlích. Do sklenice vložíme 4 kostky ledu a zalijeme koktejlem. Sklenici ozdobíme ovocem na špejli.